Cybersäkerhet

Så skyddar du dig mot sofistikerade bedrägeriförsök

Bedrägerier är ett stort och växande problem och brottslingarna använder alltmer sofistikerade metoder för att lura oss. Tekniska lösningar kan användas för att hindra en del av bedrägeriförsöken, men i takt med att brottslingarna utvecklar sina metoder behöver vi alla bli mer vaksamma och agera mer säkert både hemma och på jobbet.

Man som tittar på mobiltelefon i handen

Försök till bedrägeri kan börja i telefonen och sluta på nätet, eller tvärtom. Antalet bedrägerisamtal som Telia stoppar med hjälp av filter beräknas landa på 33 miljoner under 2023. Men även om tekniska lösningar kan stoppa många försök så räcker det inte. Brottslingarna har ofta om extremt avancerade tillvägagångssätt och tar god tid på sig för att vinna det tilltänkta offrets förtroende.

Precis som företag drar nytta av verktyg med AI så tillämpar även brottslingar ny teknik. Det innebär att vi får räkna med att bedrägeriförsöken blir mer sofistikerade och att bluffen inte nödvändigtvis kan avslöjas genom taffligt språk eller design.

Som allmänhet behöver vi vara vaksamma och vänja oss vid att agera mer säkert än vi gjorde tidigare. Som exempel är det viktigare än någonsin att skydda sina uppkopplade enheter och konton med starka lösenord och multifaktorautentisering, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.

Skydda dig från nätfiskarna

Phishing, eller nätfiske, kan ta sig olika former. Från bluffsamtal och sms till chattkontakter med syftet att komma åt känsliga uppgifter. Här är Simons fem råd för att skydda dig mot cyberbrottslingarna:

    1. Var uppmärksam och källkritisk!
      Var vaksam på samtal du inte förväntar dig. Lämna aldrig ut kreditkortsuppgifter, inloggningsuppgifter, koder eller andra känsla uppgifter i mejl, sms eller telefon. Logga heller inte in eller verifiera dig på banken om du inte kan verifiera företaget eller granska ärendet de framför. Motring om du är osäker.
    2. Öppna inte okända länkar i mejl och sms
      Klicka aldrig på länkar i e-post om du inte är säker på att avsändaren är äkta och pålitlig. Många företag har en offentlig lista på vilka avsändaradresser de använder.
    3. Slarva inte med lösenord
      Skapa starka lösenord för olika onlinetjänster. Med ett långt lösenord behöver du inte byta det lika ofta. En så kallad lösenordshanterare kan hjälpa dig skapa olika komplexa lösenord och använd alltid tvåfaktorsautentisering där det är möjligt.
    4. Använd alltid säkerhetsprogram
      Skydd är A och O. Det är grundläggande i det totala skyddet av en dator eller mobil. Ett bra program stoppar en mängd olika hot och skyddar dig mot till exempel skadliga webbplatser, intrång, virus och andra skadeprogram. Det finns mängder att välja på – vi rekommenderar så klart vårt samlade skydd Telia Trygghetspaket som även innehåller juristhjälp, men viktigast är ett skydd överhuvudtaget.
    5. Gör så här om du har blivit ID-kapad
      Först och främst – du är inte ensam om att drabbas. Om du råkar ut för detta ska du genast göra en polisanmälan. Spärra ditt personnummer, id-kort och körkort. Bestrid eventuella fakturor eller reklamera transaktioner, även hos banken.

Följer du råden ovan så har du gjort mycket för att öka din egen säkerhet. Fortsätt att vara vaksam och läs på om hur aktuella säkerhet ser ut och hur du kan känna igen misstänkta situationer.

Simon Binder
Som allmänhet behöver vi vara vaksamma och vänja oss vid att agera mer säkert än vi gjorde tidigare. Som exempel är det viktigare än någonsin att skydda sina uppkopplade enheter och konton med starka lösenord och multifaktorautentisering, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.

Simon Binder

Säkerhetsexpert på Telia Cygate

Grafik i lila

Få svar från en säkerhetsexpert

Ställ en säkerhetsfråga till oss så utlovar vi ett snabbt svar från någon som kan svara.

Få svar från en säkerhetsexpert