Nyhet

Telia och Telia Cygate levererar helhetslösning för digital infrastruktur till NCC i Norden

Telia Cygate kommer att ansvara för skalbara, kostnadseffektiva och flexibla lösningar som snabbt kan anpassas för att koppla upp nya system och digitala tjänster i hela verksamheten.

Telia och dotterbolaget Telia Cygate har fått i uppdrag av NCC, ett av nordens ledande byggföretag, att leverera en helhetslösning för viktiga delar av dess digitala infrastruktur i Norden, vilket inkluderar datanät och kommunikationstjänster i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Lösningen levereras som en tjänst och i avtalet som sträcker sig över 5 (datanät) respektive 3 år (kommunikationstjänster) ingår löpande förvaltning och utveckling.

I affären ingår möjligheten att leverera flera viktiga kommunikationstjänster som molnbaserad växellösning (Touchpoint Plus) samt mobiltelefoni för hela verksamheten. Telias dotterbolag Telia Cygate kommer att ansvara för drift, utveckling och leverans av ett nytt datanät, bestående av både centrala (WAN) och lokala (LAN) datanät som bygger på de senaste teknikstandarderna som SD-WAN – skalbara, kostnadseffektiva och flexibla lösningar som snabbt kan anpassas för att koppla upp nya system och digitala tjänster i hela verksamheten – som på byggarbetsplatser där en kombination av fiber, 4G och 5G kommer att användas som uppkopplingsmetod.

NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden och arbetar idag aktivt med flera olika digitala satsningar, som att skapa digitala modeller av hela byggprojekt, använda AI-teknik för digitala skyddsbarriärer på byggarbetsplatser eller drönare och robothundar som samlar in data och inspekterar svårtillgängliga utrymmen. Men det handlar även om att göra det enklare för medarbetare att få tillgång till rätt information och data, oavsett plats, via enklare verktyg i mobiler enheter. Målet med dessa satsningar är att både skapa en effektivare och mer hållbar verksamhet, samt en tryggare arbetsmiljö.

På NCC ska vi alltid kunna ha omedelbar och snabb tillgång till våra system och vår data. Med Telia kommer till exempel beställning och leverans av nätverk till våra byggarbetsplatser att bli enklare och mer förutsägbar än idag, Samtliga nordiska teleoperatörer har varit med i upphandlingen, men ingen kunde matcha Telias kombination av pris och prestanda.

Kari Kulotie

Chief Information Officer (CIO), för NCC-koncernen

En förutsättning för fortsatt digitalisering är en modern IT-miljö och en robust och säker digital infrastruktur med snabbt och pålitligt bredband för hela verksamheten, då även för byggarbetsplatser.

Ny teknik skapar enormt spännande möjligheter för byggbranschen och här känns det verkligen som NCC visar framfötterna. De utvecklar målmedvetet nya digitala lösningar för att lösa riktiga utmaningar i vardagen. Jag är stolt och ödmjuk över det förtroende vi nu fått av NCC för att förvalta och utveckla en så viktig del av deras digitala infrastruktur och bidra till en bättre uppkopplad verksamhet.

Tobias Larsson

Chef för Telias företagsaffär

Relaterade nyheter