Lokala nät

Rätt nätlösning möjliggör tillväxt och digitalisering på Din Bil

Effektvärde

Din Bils nya nätlösning är designad för att vara anpassningsbar och säker.

Det nya nätverkskonceptet ger en snabb och säker uppkoppling på Din Bils 60 anläggningar, och flexibiliteten att kunna sätta upp ett internt nätverk där det finns internetaccess.

Enkelt, säkert och snabbt

För Din Bil ska det vara riktigt bra svarstider var man än befinner sig.

Snabbare och enklare hantering av uppkoppling

Rätt uppkoppling gör det möjligt för fler saker att kopplas upp och för system att kopplas samman, vilket i sin tur möjliggör självbetjäningstjänster och automatisering.

Martin Rosenkvist jobbar med design och förvaltning av Din Bils nätinfrastruktur. Företaget växer och de vill vara snabbfotade i digitaliseringsarbetet för att skapa värde till kunderna. Tillsammans med Björn Askendal på Telia Cygate har Martin rullat ut ett nytt nätverkskoncept som ger en snabb och säker uppkoppling på Din Bils 60 anläggningar, och flexibiliteten att kunna sätta upp ett internt nätverk där det finns internetaccess.

När den nya nätlösningen designades var kravet att den skulle vara anpassningsbar och säker. Dels för att erbjuda alla användare en bra upplevelse, dels för att göra det möjligt för verksamheten att snabbt gå från idé till genomförande av digitala initiativ.

Även om vi på IT bygger nätverket för våra interna kunder, så styrs behovet förstås ytterst av våra externa kunder.

Martin Rosenkvist

Design och förvaltning av nätverket på Din Bil.

Det nya nätkonceptet bygger på hårdvara från Cisco, SD-WAN och DNA Center för central administration. Din Bil använder local breakout för att släppa viss trafik direkt mot internet på ett säkert sätt, vilket avlastar centrala tjänster och minskar svarstiderna för deras användare.

Vi är utspridda i stora delar av landet och har alla centrala tjänster i Stockholm. Det ska vara riktigt bra svarstider även för dem som sitter i Malmö, Hudiksvall eller Kungsbacka.

Nätverksdesign som lyfter kundupplevelsen

Digitalisering är en förutsättning för att Din Bil ska leva upp till kundernas krav på en allt högre servicenivå. Rätt uppkoppling gör det möjligt för fler saker att kopplas upp och för system att kopplas samman, vilket i sin tur möjliggör självbetjäningstjänster och automatisering. Det kan exempelvis handla om terminaler för självincheckning, kontroll av temperatur för optimal härdning av lack, eller automatisk mätning av däckdjup när bilar körs in verkstaden.

Det är en lång rad olika lösningar som syftar till allt från att höja kvalitét och minska spill, till att minimera väntetid, och att presentera skräddarsydda och relevanta erbjudanden utifrån kundens unika behov, säger Martin.

Den nya nätlösningen innebär att Din Bil bara behöver en uppkoppling mot internet för att kunna sätta upp och koppla upp sig mot det egna nätet, oavsett fysisk plats. Det är en viktig möjliggörare för verksamheten, inte minst då företeelser som pop up-butiker kommer att bli allt vanligare i framtiden. Lösningen innebär också att de som jobbar på distans kan göra det på ett smidigt och säkert sätt.

Nu när vi bygger ett nät med SD-access blir miljön mer anpassningsbar och vi kan snabbt göra de förändringar som organisationen önskar. Som exempelvis att sätta upp ett säkert nät i en tillfällig lokal eller på en konferens. Tidigare har det krävt tre månaders leveranstid, men nu räcker det med en internetaccess.

Lite jobb och stora möjligheter

Ett företag som växer genom förvärv behöver också kunna släppa in nya enheter på det interna nätet på ett smidigt sätt. Och eftersom Din Bil inte har någon stor IT-avdelning är det viktigt att nätlösningen inte kräver mycket tid och manuellt arbete att underhålla och förvalta. I den nya nätlösningen hanteras det mesta centralt, och är det enkelt att dela ut rättigheter till dem som jobbar med nätverket ute i de olika regionerna.

Jag har som roligast på jobbet när jag får bygga nya smarta lösningar. Och så klart också när jag får ett kvitto på att verksamheten inte behöver tänka på IT som en begränsning, utan kan fokusera på att skapa värde för kunderna med hjälp av ny teknik.

Vi har ett bra samarbete med Telia Cygate och mäts alltid av ett stort engagemang och nyfikenhet på behoven i vår verksamhet.

Martin Rosenkvist

Design och förvaltning av nätverket på Din Bil.

Relaterade kundcase