Press

Telia och Telia Cygate tecknar avtal med Familjebostäder för att skapa smartare fastighetsförvaltning

Telia har slutit ett flerårigt avtal med det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder där Telia och Telia Cygate är kommunikationsoperatör och innovationspartner för Familjebostäders satsning på effektivare fastighetsdrift och förvaltning med hjälp av digitalisering.

Vi är mycket glada och stolta över samarbetet med Familjebostäder där vi på Telia tar rollen som kommunikationsoperatör till nästa nivå. Förutom tillgång till ett öppet nät med Sveriges bästa utbud av bredband och TV har vi tagit fram en helhetsleverans för Internet of Things (IoT) och storskalig trådlös uppkoppling i fastigheter. Det här kan användas för optimerad drift och fastighetsstyrning samt WiFi i och utanför hemmet. Vår lösning möjliggör en helhet som vi ser fram emot att erbjuda Familjebostäder och deras hyresgäster, det känns fantastiskt bra.

Jonas Drougge

Head of Connected & Smart Building på Telia

Telia kan erbjuda en samlad digital överblick av hela fastighetsbeståndet. Avtalet innebär en möjlighet att ställa om till en digital framtid där hyresgäster erbjuds en boendemiljö med ett mer proaktivt underhåll, effektiviserad drift och energianvändning. Ett exempel är smartare monitorering av värmen i lägenheterna för att skapa mer komfort för de boende med mindre miljöpåverkan.

Jag ser mycket positivt på den teknik som Telia kan leverera, det finns många outforskade möjligheter i det här. Dessa tekniker kan i förlängningen bidra till en mer modern drift och hjälpa oss att skapa jämnare inomhustemperaturer och samtidigt minska energianvändningen. En win-win för både för våra hyresgäster och klimatet.

Peter Skoog

Projektledare på Familjebostäder

Telia och Telia Cygate har tillsammans tagit fram en plattform för storskalig trådlös uppkoppling i fastigheter för till exempel fastighetsstyrning och publikt WiFi i utrymmen utanför hemmet som blir allt viktigare i nybyggnation och energieffektiva fastigheter.

Om Familjebostäder

Familjebostäder bildades den 26 februari 1936. Uppgiften var från början att bygga bra bostäder för barnrika familjer med små ekonomiska resurser. Redan samma år färdigställdes de så kallade barnrikehusen.
Familjebostäder arbetar idag för att erbjuda moderna och klimatsmarta bostäder. Steg för steg blir våra bostäder mer uppkopplade och energisnåla.