Telia Cygate Tech Days

Reflektioner från några av deltagare på Tech Days

Tech Days handlar om förbereda sig. På nya hot, nya krav och nya möjligheter. Det handlar om att skapa sig tid till innovation genom att automatisera. Om att våga misslyckas för att lyckas. Och inte minst om att utgå från verksamhetens och medarbetarnas verkliga behov, för att skapa tekniska lösningar som gör skillnad i människors vardag.

För att fånga upp hur Tech Days upplevdes i praktiken, frågade vi några av deltagarna om vad de tog med sig hem:

Gillvikens förvaltnings AB lyfter blicken mot framtiden

För Mikael och Philip Neuman på Gillvikens Förvaltnings AB var Telia Cygate Tech Days ett tillfälle att lyfta blicken och få koll på tekniktrender och det som är på väg. Som småföretagare med begränsad tid för IT-arbete är det viktigt att få hjälp att sortera och fokusera på det som verkligen spelar roll.

– Vi var där för att förstå vad som är på gång och vad vi behöver hålla koll på framåt. Till exempel vad NIS2 innebär för oss, och hur vi kan bygga hållbara strukturer som både uppfyller krav och gör nytta i praktiken, säger Philip.

Strategiskt arbete inom IT, och då säkerhet i synnerhet, handlar om långsiktighet. Och om att kunna tolka omvärlden för att fatta bra beslut, även när vardagen är full av annat.

– Det är lätt att fastna i sitt eget, men om man tittar på omvärlden genom ett sugrör, så ser man ingenting, säger Mikael.

Svenska kraftnät bevakar omvärlden – för att skydda samhället

William, Emma och Ibrahim som arbetar med PKI-lösningar på Svenska kraftnät deltog på Telia Cygate Tech Days för att omvärldsbevaka, kompetensutveckla få inspiration av andra till arbetet framåt.

– Alla löser problemen på sitt sätt, och det är värdefullt att se hur långt andra har kommit, särskilt i frågor som vi själva brottas med, säger William.

En av de föreläsningar som väckte mest tankar var den om postkvantkryptografi. Att kvantdatorer på sikt kan bryta dagens vanligaste algoritmer är inte längre en framtidsspaning, utan en realitet som kräver praktiska förberedelser här och nu.

– Det är lite skräckblandad förtjusning. Man förstår att det kommer påverka oss, och vi arbetar med att översätta det till vår egen miljö, säger Emma.

Just att kunna översätta ny kunskap till den egna kontexten är en viktig utmaning för alla verksamheter. Och därför uppskattar många möjligheten att höra om konkreta tester och att prata med andra som är i liknande faser.

– Man får en känsla av att det börjar bli på riktigt nu. Det är dags att börja agera, säger Ibrahim.

Norrköpings kommun fick syn på helheten på Tech Days

För teamet från Norrköpings kommun blev Tech Days en plats för konkreta lärdomar, igenkänning och ny inspiration.​ Daniel, Fredrik, Mikael och Love arbetar alla med IT-säkerhet och digital arbetsplats. De uppskattade att eventet bjöd på praktiska insikter snarare än teori.​

– Det är vettiga grejer man får med sig, och det som verkligen fastnar är när det handlar om lösningar som går snabbt att implementera och ger verksamhetsnytta direkt, säger Fredrik.​

Kommunens IT-miljö är komplex. Med många olika förvaltningar, kommunala bolag och en bred flora av användare – från digitala nybörjare till avancerade användare – är det ibland som att försöka få tio olika företag att samsas i samma struktur. Det kräver tydlighet, flexibilitet och inte minst tekniska lösningar som kan hantera variation.​

– Vi har särskilda utmaningar i vår katalogtjänst, säger Mikael. Vissa delar av verksamheten fungerar nästan som egna bolag, med egna krav och arbetssätt. Vi försöker skapa en så homogen miljö som möjligt, men det är inte enkelt att få med alla på samma bana.​

Nya sätt att hantera framtidens utmaningar

Säkerhetsarbetet går hand i hand med det pågående omtaget kring hur kommunen bygger sin IT-miljö. En IT-incident kan skapa förutsättningar för att tänka om, och Christian Dambergs föreläsning om säkerheten i Active Directory och att bygga säkert från början träffade helt rätt.​

Daniel, som arbetar med IT och Informationssäkerhet och har ett särskilt intresse för automatisering, kände igen sig i flera av de tekniska utmaningar som lyftes under dagarna.​

– Automation är en evolution. Vi ska producera mer, snabbare, med färre människor. Och det är klart att det finns utmaningar i det, särskilt med den konkurrens som finns om IT-kompetens i vår region, säger han.​

 

Jönköpings kommun fick inspiration att skapa mer värde för invånarna

För IT-teknikerna på Digitaliseringsenheten i Jönköpings kommun handlar allt om att förstå verksamheternas behov och att stötta med hjälp av teknik. Därför var Telia Cygate Tech Days ett självklart tillfälle för kompetensutveckling, omvärldsbevakning och inspiration.

– Det är mycket som händer på säkerhetsområdet. Regelverken förändras, kraven ökar, och vi vill hela tiden ligga steget före. Vi är här för att hänga med, men också för att förstå hur vi bäst omsätter det i praktiken, säger Jimmy, systemtekniker med fokus på identitet och plattform.

Gänget från Jönköping lyfte särskilt Fredrik Månssons föreläsning om systematiskt säkerhetsarbete. Den kopplade ihop regelverken, som NIS2, med hur man konkret kan arbeta med tekniken. Det linjerade väl med hur kommunen lyssnar in verksamhetens behov och översätter dem till tekniska lösningar som skapar värde för invånarna.

– Tekniken finns inte där för sin egen skull. Det kan handla om barn i skolan, äldre som behöver trygghet, eller personer med funktionsnedsättning som ska kunna lita på att systemen fungerar. Vi måste hela tiden vara lyhörda för verksamheterna, säger Pierre, som arbetar som systemtekniker.

Kommunens interna processer bygger på nära samarbete mellan kundansvariga, strateger, säkerhetsfunktioner och tekniker. Verksamheterna fångar upp behov, som sedan konkretiseras och planeras tillsammans med IT. Det gör att kommunen kan jobba mer behovsstyrt, och att tekniken hela tiden har ett tydligt syfte.

– Ju smartare vi arbetar, desto mer tid kan vi lägga på att skapa lösningar som faktiskt underlättar i människors vardag, säger Mats, objektledare för infrastruktur.

För Mikael, som arbetar med nätverk, är det viktigt att komma ifrån sin egen ”hemmaarena” ibland för att se hur andra gör och få nya perspektiv.

– Allt vi gör är till för verksamheterna. Därför är det nyttigt att lyssna in hur andra tänker. Det ger oss nya sätt att stötta våra egna kollegor på.

Foto: Love Arvidsson