Molnet

Nationella proven blir digitala

Hur skolor kan förbereda sig för den kommande digitaliseringen av de nationella proven

Tidpunkten för när Skolverket kräver att nationella prov ska ske digitalt, 2023, närmar sig. Hur kan skolor göra för att säkra att nätverk, tjänster och infrastruktur är stabila och har den kapacitet som krävs för att leverera en säker provmiljö? Hur bör man förbereda sig för att kunna bistå med visibilitet och spårbarhet vid en möjlig utredning om eventuellt fusk?

Klassrum med elever och lärare

Ett första steg är att tänka till ordentligt på vilka datorer eller enheter som ska användas för de digitala proven. Hur är de säkrade så att eleverna inte kommer åt något annat än just applikationen eller webbsidan där provet görs? Vilka verktyg kan användas för att kunna undvika och även upptäcka fusk?

Så förbereder ni er

När ni förbereder er för att genomföra säkra digitala nationella prov. Tänk på att:

  • Göra en ordentlig översyn och kontroll av nätverket (trådat, trådlöst, Internetuppkoppling). Vissa delar av provet kommer innehålla streamade videoklipp vilket kommer medföra en hög momentan belastning på nätverket då många kör video samtidigt. Det är därför viktigt att ha koll på nätverkets prestanda och inte bara täckning.
  • Tillse att säkerhetsfunktioner såsom loggning, spårbarhet och skydd mot överbelastnings-attacker finns tillgängliga. Om det är någon elev som vill sätta käppar i hjulet och beställer en DDOS-attack mot skolan bör man vara beredd (gäller ju inte bara vid prov utan alltid såklart).
  • Mycket ansvar kommer hamna hos skolan/kommunen. Skolverket tillhandahåller testet, men inte så mycket mer. Skolan måste tillhandahålla datorer, uppkoppling, nätverk, säkerhet och mycket mer.

Planering och kravställning

På Telia Cygate har vi mångårig erfarenhet och kunskap gällande nätverk och säkerhet. Vi kan hjälpa till med allt från planering och kravställning inför de utmaningar skolan/kommunerna står inför. Vi kan tillsammans med er designa en framtidssäker och effektiv lösning, och givetvis med hjälp av högt certifierade konsulter och specialister hjälpa till med implementationen och att komma igång.

Lär av vad andra gör och har gjort

Vi har bland annat hjälpt Kristianstads Kommun med deras förberedelser. Kontakta oss så delar vi gärna med oss av hur de gjorde för att förbereda sig för genomföra digitala nationella prov på ett stabilt och säkert sätt.

Vi finns på 20 orter i Sverige

Telia Cygate har kontor och framförallt kompetenta och engagerade medarbetare på över 20 orter i hela Sverige. Vi vill finnas nära er, våra kunder, och förstå er verksamhet och era kunder.

Kontakta oss