Arbetsplats

Hemarbetsplatsen - närvarande på distans

Så här kan vi göra distansarbetet både hälsosamt och effektivt.

För många av oss har arbetsplatsen, i alla fall delvis, flyttat hem. Säkerligen kommer vi att arbeta mer hemma eller på distans även framöver. Hur gör vi det på effektivt och hälsosamt sätt? Denna text fångar ett samtal kring ämnet distansarbete mellan Jenny Lindgren, COO på Telia Cygate, Anders Jägermo, affärsägare Digital arbetsplats på Telia Cygate och Anna Bennich, psykolog, föreläsare och författare.

Definition av arbetsplatsen

Att arbete är något man gör, inte en plats, har varit sant genom nästan hela mänsklighetens historia. Men som en följd av industrialiseringen har vi under en period haft en nära koppling mellan arbete och plats. Men i takt med ökad digitalisering och den utveckling som accelererades av 2020 års pandemi så minskar vårt beroende av plats och flexibiliteten blir allt större i de flesta företag och organisationer.

Vad handlar samtalet om?

Distansarbete hemifrån kan låta mysigt och avslappnande, men också utmanande. Det kan vara svårt att upprätthålla en arbetstid med fasta tider. Vi har ofta sämre struktur och är sämre på att återhämta oss. Vi håller oss kvar uppkopplade och är ständigt nåbara i de olika kanalerna. Det är inte enbart teknik, utan även ett arbetssätt vi ska förhålla oss till.

Ledarskap på distans

Distansarbete förändrar våra arbetssätt i grunden, och som i alla fundamentala förändringar krävs ett närvarande och aktivt ledarskap för att lyckas. Utmaningen är att vid arbete på distans träffar ledare inte längre sina kollegor spontant lika ofta. Det blir svårare att byta några ord vid kaffemaskinen, uppfatta hur kollegor mår och se hur samarbeten fungerar.

Vad är viktigt att tänka på för att anpassa ledarskapet efter distansarbetets förutsättningar?

Utdrag ur samtalet

”Personligen upplever jag att jag jobbat mer än någonsin de senaste månaderna, men jag har inte alls samma känsla av att vara produktiv som tidigare. Det är möten från morgon till kväll, jag kommunicerar mer med mina kollegor än någonsin men samtidigt upplever jag att det är svårt att få tid för långsiktigt planerande,” säger Jenny Lindgren, COO på Telia Cygate.

Rent praktiskt, se till att rätt förutsättningar finns, det vill säga en bra enhet, hörlurar, mjukvara, applikation, funktionellt bord och stol.

Anders Jägermo

Affärsägare Digital arbetsplats

Anders fortsätter:
”Glöm inte heller bort hur viktigt det är att få hjälp och stöd via support. Lyssna på dina användare. Vilka behov finns? Erbjud trygga och säkra lösningar till dina medarbetare för att undvika risk samt skapa rätt förutsättningar för att kunna vara produktiv och effektiv.”

När mycket av de roliga saker vi har haft på jobbet, som fikapauser, After Work, försvunnit, behöver vi hålla igång, vara lekfulla. Dela och försök träffas på de sätt som fungerar.

Anna Bennich

psykolog, föreläsare och författare

Anna säger vidare:

Hittar vi arbetssätt eller processer som fungerar bra, kommer vi att vilja fortsätta med det.

Vi finns på 20 orter i Sverige

Telia Cygate har kontor och framförallt kompetenta och engagerade medarbetare på över 20 orter i hela Sverige. Vi vill finnas nära er, våra kunder, och förstå er verksamhet och era kunder.

Kontakta oss