Säkerhet

Full koll på SSL-certifikaten? (Om inte så finns det ett bättre sätt!)

Har du koll på hur många certifikat ni har, vad de kostar och när de behöver förnyas? Och vad som skulle hända om ett certifikat slutar fungera?

Om du jobbar i en stor organisation, och är ansvarig för SSL-certifikaten, är risken stor att det skulle ta dig en hyfsat lång stund att hitta svaret på ovanstående frågor. Och om det är lite rörigt bland certifikaten hos er är ni i gott sällskap. Faktum är att den största risken med certifikat idag inte är att det blir kontaminerat, utan att någon missar att förnya det.

Johan Andersson Telia Cygate
Stora organisationer har ofta flera tusen certifikat, och det kan vara en utmaning att administrera dem och att få en god översikt av kostnaden. Det var det i alla fall för oss på Telia Cygate, och därför byggde vi en portal som samlar hela certifikatbeståndet på ett och samma ställe.

Johan Andersson

Expert PKI, Development Arcitecture Telia Cygate

Överblick och transparens

Nu erbjuder vi portalen som en tjänst och våra kunder kan också dra nytta av den. Portalen i sig är kostnadsfri, utan man betalar bara för de certifikat som används, och den passar alla som har fler än fem certifikat. Så här ser gränssnittet ut:

Modifiera organisation SSL

Portalen ger en tydlig överblick av vilka certifikat som finns, när de löper ut och den totala kostnaden. Dessutom är det enkelt att addera nya certifikat, domäner eller administratörer och det går att importera befintliga certifikat från andra utfärdare.

Certifikatbegäran SSL Telia Cygate
Certifikatbegäran SSL Telia Cygate

I portalen kan du se allting med datum och klockslag, och för att addera ytterligare ett par hängslen skickas påminnelsemejl från systemet när ett certifikat håller på att löpa ut. Certifikatinformation Telia Cygate

Telia Company är den enda utfärdaren av publika SSL certifikat i Sverige, och att ha en lokal certifikatleverantör ger extra trygghet. Om en del av en webb slutar fungera riskerar det att få stora konsekvenser, och med leverantörer i utlandet kan det bli en tidskrävande och dyr karusell att får ordning på det. Våra kunder löser de flesta problem som kan uppstå via portalen på någon minut, och om det skulle vara något är vi bara ett samtal bort.

Betalningen blir också enklare med oss som leverantör. Jag har sett exempel där medarbetaren som köper domänen inte har något annat alternativ än att betala med sitt kreditkort och sedan får ersättning via reseräkningen. Förskottsköp av certifikat, vid flera tillfällen och via kreditkort, gör det svårt att få en tydlig bild av vilka certifikat som finns och vad de kostar. Och när man inte har koll är risken stor att man betalar för mycket.

Vi har konkurrenskraftiga priser på våra certifikat och kunder som använder portalen ser exakt hur mycket de betalar per år. Dessutom har vi en modell som innebär att kunden bara beställer och betalar för de certifikat de faktiskt behöver.

Bra att veta

I Telia Cygates Publik Key Infrastructure-tjänst ingår funktioner för hantering och administration av certifikat via en egen självservice-portal. Det är en anpassningsbar och skalbar helhetslösning och bygger på samma infrastruktur som de publikt betrodda certifikaten. Driftsmiljön är WebTrust-godkänd och certifikaten som utfärdas garanterar äkthet. Det innebär att en extern användare kan vara säker på att det är en betrodd sida, och att rätt användare har tillgång till rätt applikationer.

  • Aktiva medlemmar i CA Browser Forum.
  • WebTrust-certifierade.
  • Levererat PKI-tjänster sedan 1995.
  • Beställ SSL-certifikat från Telia Cygate här.
  • Läs gärna också den här artikeln där SJ berättar om hur de använder tjänsten AS1.

Vi finns på 20 orter i Sverige

Telia Cygate har kontor och framförallt kompetenta och engagerade medarbetare på över 20 orter i hela Sverige. Vi vill finnas nära er, våra kunder, och förstå er verksamhet och era kunder.

Kontakta oss