Säkerhet

5 frågor till David Norman, nätverkskonsult på Telia Cygate

Telia Cygate är ett stort företag med väldigt hög kompetens inom många områden, vilket ger dig som jobbar här tillgång till en enorm kunskapsbank.

Du jobbar som nätverkskonsult, vad är roligast i din roll idag?

Jag måste nog säga att det roligaste med min roll är hur ingen dag är den andre lik. Eftersom man är involverad i flera olika projekt, hos olika kunder, med olika lösningar så blir arbetet väldigt diversifierat. Detta arbetssätt passar antagligen inte alla men för mig är det väldigt givande, och gör så att jag aldrig tappar motivationen.

Vad definerar en expert inom nätverk?

Det är ganska svårt att svara på. Den tekniska delen är så pass stor vilket också återspeglas i antalet certifikat som är tillgängliga inom nätverk. Dock så handlar inte allting om det tekniska när man arbetar som nätverkskonsult, det är väldigt viktigt att vara lyhörd och lyssna på vad det är som kunden faktiskt är i behov av. Det är då som man kan ta fram den bästa lösningen för just det företaget. På köpet så slipper man extra arbete som hade kunnat uppstå om man inte lyssnat på behovet från början.

Förutom hög säkerhet, ser du några andra trender inom nätverk som kunder efterfrågar?

Haha, just på grund av det stora säkerhetsbehovet så börjar man se olika lösningar där man paketerar in det i en och samma tjänst som till exempel: SASE (Secure Access Service Edge). SASE är en cloud-tjänst där man har kombinerat säkerhet och nätverk för att kunna tackla behovet med anställda som arbetar remote samt hur arbetet blir mer och mer cloud-baserat. Själva idén med SASE är en decentraliserad nätverk- och säkerhetsmodell som bygger på en SD-WAN-lösning i kombination med säkerhetslösningar så som SWG, CASB, FaaS och Zero-trust.

Rekommenderar du Telia Cygate till andra?

Telia Cygate är ett stort företag med väldigt hög kompetens inom många områden, vilket ger dig som jobbar här tillgång till en enorm kunskapsbank. Är du osäker på någonting inom arbetet så har du alltid en kollega med högre kompetens att fråga, så var gränsen går till ditt eget lärande bestämmer du själv.

Arbetsmiljön hos Telia Cygate är väldigt avslappnad, där du antingen kan jobba hemifrån, hos kund eller på Telia Cygates stora kontor ovanför Mall of Scandinavia i Solna. Sedan så har min bror jobbat på Telia Cygate i 15 år, och min far jobbade på Telia i 45 år, vilket jag ser som ett bevis på att Telia Cygate värnar om sina anställdas välmående, annars tror jag inte att de hade stannat kvar så länge.

Vilken  är din favoritsport?

Nu har precis fotbollssäsongen tagit slut, där vi slutade som tvåa i tabellen med vårt korpenlag. Jag är målvakt och håller nollan varje match, nästan. Nu under årets kallare månader brukar det däremot bli mer fokus på badminton eller paddel, med tanke på den ökända svenska vintern.

David Norman, Telia Cygate
Liksom sin far och sin bror, trivs David Norman på Telia och Telia Cygate. Telia Cygate kallas ofta Home of Experts och utvecklar avancerade IT-lösningar till företagskunder i behov av säkra nätverk och allt som hör därtill.

David Norman

Nätverkskonsult på Telia Cygate